Nyfiken på Kontrabasarna


Deprecated: implode() [function.implode]: Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /var/www/kastel.org/karlstadmusik.se/wordpress/wp-content/themes/noo-wemusic/functions_custom.php on line 614

Vi är mycket stolta över våra kontrabasspelare i Karlstads Symfoniorkester. Vi håller oss med inte mindre än fyra kontrabasspelare. Från vänster i bild ser vi Oskar Wickberg, Ann-Karin Bohl, Sandy Wallgren och Göran Nyberg. Göran Nyberg har varit med längst i orkestern.

Göran Nyberg började sin musikerkarriär med diverse blåsinstrument i Lindesberg men via en entusiastisk orkesterledare som fick Göran att stanna kvar efter en repetition, där han visade en Kontrabas så: ”Det sa klick på en gång, så var jag tänd”. Men först i sena 20 års åldern så sökte han in på Folkliga Musikskolan Ingesund.

Göran Nyberg

”Några veckor före inträdesprovet fick jag tag på det obligatoriska stycket, en konsert av Dittersdorf. Där fanns tenorklav och G-klav. Det hade jag aldrig sett. Men tack vare kontrabasisten Arvinder i Stockholm och ett antal lektioner så kom jag in och det var fyra fantastiska år på Ingesund. Jag hade varit tvungen att sluta skolan som 13-åring och börjat jobba, så nu fick jag till livs också förutom musiken, historia och en massa annat intressant.”
Efter utbildningen hamnade Göran i Karlstad  i början på 70-talet och dåvarande regionmusiken som var en grund i Karlstads Orkesterförening och så var det symfoniska spelet igång. Sen dess har Göran varit orkestern trogen.  Idag som pensionär leder Göran Dejefors musikkår och spelar också revy i Deje.

 

Sandy Wallgren

Sandy Wallgren

Sandy Wallgren är också han pensionär och ägnar väldigt mycket tid åt att spela. ”Det är först nu som pensionär jag dessutom hinner öva och det är ju bara roligt.” Hans bana började i Eskilstuna där han började på fiol som sju-åring. Men vid 14 år så drabbades han av jazzen ”Du får inte vara med om du inte spelar Kontrabas” sa kamraterna. ”Så det var bara att börja, och det gick ganska lätt med min fiolbakgrund. Sen fortsatte jag med jazz under många år och gör det än i dag. ” I 20-årsåldern gjorde han ett val, inte med hjärtat, säger han, men kanske med förnuftet. Sandy blev ekonom och småningom marknadschef på Calamo i Molkom och reste runt hela världen och sålde rostfria rör. Så då blev det inte mycket spelat.

”Men så blev jag ombedd att hoppa in i ett storband som skulle göra konsert tillsammans med Svante Thuresson så då blev jag fast. Sen dess har jag hållit igång. Nu hinner jag öva och spela jazz i bland annat en septett i Örebro, Nora Nostra och i min egen trio.” Om Karlstads Symfoniorkester säger han att den utvecklats mycket fint och är väldigt rolig att spela i. ”Senaste konserten var ju fantastisk. Jättetråkig att öva faktiskt, men vilken enastående upplevelse att spela. Vilket otroligt fint verk”.

 

Ann Karin Bohl har ett brett och rikt musikliv vid sidan om sin civila jobb. Hon

Bas och Cellosektion

Bas och Cellosektion

är verksamhetsutvecklare på Arbetsmarknads och Socialförvaltningen i Karlstads Kommun. ”Jättekul jobb!” Säger hon, men minst lika roligt är det med hennes musikintresse. Allt redan från 8 års ålder med körsång och en familj som musicerade. Mamma Anita skriver bland annat psalmtexter. Tvärflöjt är egentligen hennes instrument men eftersom hennes döttrar spelade cello i Kristineham ville Ann Karin också spela något tillsammans med dem. ”Så det fick bli kontrabas. Jag är självlärd och har en hemsnickrad teknik. Jag får be vår stämledare Göran om lite lektion” säger hon glatt.

Körsång har det blivit mycket med. I Bro Kammarkör var hon med i flera år. ”Det var verkligen roligt och jag gillar svåra utmaningar. Det får gärna vara atonalt.” Just nu ligger körsången nere. Så bra då att ha Karlstads Symfoniorkester då. Och om det inte skulle räcka så spelar Ann Karin också piano och under flera år spelade hon trummor i ett tjejband.

 

Sist i raden av våra kontrabasspelare är Oskar Wickberg.  Oskar har sina rötter i Arvika. Redan som 7-8 åring blev han intresserad av Kontrabas. Han hade en kompis i vars hem det fanns en cello som han lånade och började spela. Och så blev det bas  som övningselev på Ingesund. Redan i mellanstadiet spelade han med i stråkensemble och basen tog han med sig till Göteborg när han skulle studera. Ett försök till Musikhögskolan fick räcka sen blev det läkarstudier för hela slanten. Under åren som student spelades det mycket i olika studentspex och i olika band. Oskar spelar också elbas. Nu jobbar han med sin specialistfördjupning som läkare på sjukhuset i Karlstad. Han hinner dock att vara med i orkestern och trivs med att vara en av fyra basar.