Le Roi David – Kung David


Deprecated: implode() [function.implode]: Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /var/www/kastel.org/karlstadmusik.se/wordpress/wp-content/themes/noo-wemusic/functions_custom.php on line 614

Kung David. Vi minns honom från söndagsskolan. Men vem var han? Psalmdiktare, krigare, intrigmakare, kärlekstörstande… Arthur Honeggers stora oratorium från 1921 för första gången på svenska!
Stor symfonisk orkester, tre sångsolister och en recitatör.neggers stora oratorium från 1922 ger kanske bilden av en av Gamla testamentets största gestalter.  Hervor Svenonius har översatt från franskan i detta sällan spelade verk.

Glenn Mossop dirigerar, Sopran Angela Petré med sångstudier i Köpenhamn, Tenor Johan Olosson (vår gamle altfiolspelare som börjat sina sångstudier vid musikhögskolan i Göteborg) samt  Bas Fredrik Helgesson som studerat vid Musikhögskolan i Stockholm. Körer blir Oratoriekören och Arvika Kammarkör

Recitatör blir ingen mindre än Johan Rabaeus. En av Sveriges mest mångsidiga skådespelare. Stadsteatern i Stockholm är hans bas. Vid sidan om det har Rabaeus medverkat i ett stort antal filmer och TV-serier samt arbete med inläsning av ljudböcker.

Konserten ingår i Vårvinterfestival!

 

OBS. Vid förköp går det att välja plats i Domkyrkan.

 

Så här skriver Hervor Svenonius, som översatt verket från franska till svenska

Fråga vem som helst som är uppvuxen i en västerländsk kultur vem den bibliske David är – och du kommer av så gott som alla att få svaret: ”Han som besegrade jätten Goliat”. En symbol för rättmätigt motstånd mot en överlägsen makt, den lilles seger över den store. En person man verkligen kan identifiera sig med och känna sympati för.

Möjligen kan också någon ge svaret att David är psalmdiktaren, som spelar luta och diktar kärleksvisor. En herde och poet – förebild för klassisk pastorallyrik.

Vilken chock blir det då inte att verkligen läsa Samuelsböckerna och följa den lille herdepojken på hans väg mot alltmer samvetslösa illdåd!

Han sviker, ljuger, dödar, våldtar och bedrar – hur har vi kunnat ursäkta ett sådant beteende och hjälteförklara förövaren? Ganska snart uppför sig ju David sig som en maktfullkomlig överhet, långt ifrån den lille herdepojken med sin skicklighet att hantera ett enkelt vapen. Från att ensam ha slagit en jättestor fiende går han nu ut med sin här och ”dödar tiotusen”

Jag har ingen hållbar förklaring till att konung David fått behålla sin hjältestatus genom epokerna. Kanske för att berättelsen om honom är en vild, spännande skröna? Sköna kvinnor, starka män, äventyr, romantik, fantasi.

Konung David är inget moraliskt föredöme, men till konst, musik och diktning har hans liv och gestalt inspirerat.

Hervor Svenonius